Апелативната прокуратура в София отмени отказа на Софийска градска прокуратура да

...
Апелативната прокуратура в София отмени отказа на Софийска градска прокуратура да
Коментари Харесай

Прокуратурата пак ще проверява теца на Доган

Апелативната прокуратура в София анулира отхвърли на Софийска градска прокуратура да образува следствие за продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна ", която все още е мажоритарна благосъстоятелност на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, оповестява Антикорупционният фонд.

В постановлението на държавното обвиняване, подписано от прокурор Емил Петров, се споделя, че осъществената досега инспекция е непълна и не е даден отговор на всички изложени данни в сигнала на чешкия сенатор Лукаш Вегентнехт. В края на 2019 година политикът сезира Софийската градска прокуратура за " общи икономически закононарушения " на продавача и купувача на топлоцентралата, която в края на 2017 година беше добита от децата на бившия транспортен министър в кабинета „ Орешарски “ Данаил Папазов.

Апелативна прокуратура е дала инструкции за разпит на притежателите на компанията „ Сигда “ ООД, както и на представител на управлението на ЧЕЗ в България. Справка в Търговския указател сподели, че 70% от " Сигда " са благосъстоятелност на Доган, а останалите дялове са поделени сред Станислав и Ивелина Папазови. 

ЧЕЗ купува Топлоелектрическа централа " Варна “ през 2006 година за 206 млн. евро, а я продава през 2017 година за 48.5 млн. евро на „ Сигда “, по това време благосъстоятелност на децата на Папазов. Днес 70% от Топлоелектрическа централа " Варна “ са публично благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. „ Имаме доста доказателства в поддръжка на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия поданик финансова загуба от към 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.) “, твърди още чешкият сенатор. Той разяснява, че „ управлението на ЧЕЗ е обяснило ниската продажна цена на „ Топлоелектрическа централа Варна “ с ниската успеваемост на теца ". " Но пък ние откриваме доста документи, които приказват за противоположното. Искаме да проверим по какъв начин стоят нещата от българска страна “, прецизира Лукаш Вегентнехт.

Официалната причина за съмнително ниската продажна цена на Топлоелектрическа централа " Варна "  е неприятното техническо положение на централата и невъзможността ѝ да работи и носи облага при съблюдаване на екологичните правила. Само месеци след промяната на собствеността обаче тецът като с магия взема решение екологичните проблеми, отбелязва АКФ. Топлоцентралата стартира да получава милиони левове от държава, с цел да служи като „ леден запас “ на българската енергетика. Освен това през август 2018 година „ Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово “ към този момент е лицензирано и регистрира активност.

В постановлението си Апелативната прокуратура потвърждава, че по-долната инстанция оставя неизяснени голям брой ключови въпроси, измежду които какво е техническото положение на Топлоелектрическа централа „ Варна “ преди и след продажбата от ЧЕЗ на „ Сигда “ ООД и раздавани ли са дивиденти на акционерите на Топлоелектрическа централа „ Варна “ за 2017 година, на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните налози?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР